Vitaminler


Zencefil Ekstresi Nedir, Nasıl Kullanılır?

Zencefil Ekstresi Nedir?

Zencefil, Asya’ya özgü bir bitkidir. Yaygın olarak baharat veya aroma vermesi için kullanılan, sapları yapraklı ve sarımsı yeşil çiçekleri olan bir bitkidir. Zencefil ekstresi bu bitkinin özünden üretilir. Üretiminde kullanılan bölümü bitkinin kökleridir. Zencefil ekstresi çoğu zaman soğuk sıkım yöntemi ile elde edilir. Zencefil ekstresi yoğun bir zencefil aroması istendiğinde kullanılmaktadır.

Zencefil Nerelerde Yetişir?

Zencefil, Hint Yarımadası'ndan Güney Asya'ya kadar olan bölgelerdeki tropikal yağmur ormanlarının toprak florasında yaygın olarak yetişmektedir. Hindistan'da zencefil üretimi, Çin ve Güney Asya'daki diğer ülkeler de dahil olmak üzere dünyanın tüm üreticilerinden daha öndedir. Hawaii, Japonya, Avustralya ve Malezya gibi tropik veya subtropikal bölgelerde de yetişebilmektedir.

Zencefil Ekstresi Faydaları Nelerdir?

Zencefil, dünyanın en sağlıklı baharatlarından biridir. Vücut için güçlü faydaları olan besinler ve bileşenlerle yüklüdür. Zencefilin bilimsel araştırmalarla desteklenen sağlık yararları:

  • Zencefil, güçlü tıbbi özelliklere sahip bir madde olan gingerol içerir (1).
  • Zencefil, özellikle sabah bulantısı olmak üzere birçok mide bulantısını tedavi edebilir (2, 3).
  • Zencefil kas ağrısını ve ağrısını azaltabilir (4).
  • Zencefil kan şekerini önemli ölçüde düşürebilir ve kalp hastalığı risk faktörlerini iyileştirebilir (5).
  • Zencefil, kronik hazımsızlığın tedavisinde yardımcı olabilir (6).
  • Zencefil tozu adet ağrısını önemli ölçüde azaltabilir (7).
  • Zencefil kolesterol seviyelerini düşürebilir (8).
  • Zencefildeki aktif bileşen enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olabilir (9, 10).

Zencefil Ekstresi Nasıl Kullanılır?

Zencefilden biraz acı ve hoş kokulu bir mutfak baharatı üretilmektedir. Zencefil tozu acımsı lezzetli tadı ile bilinmektedir. Çoğu zaman sirke ile birlikte aperatifler ya da ana yemekler içinde kullanılmaktadır. Bal ile birlikte kullanılan zencefil ise bitki çayı olarak tüketilebilir.

Zencefilin kök kısmı ayrıca tüketilebilir. Bitki çayı yapımında bu kısımlar kesilerek kullanılabilir. Olgun zencefil kökleri lif içerir. Zencefil köklerinden elde edilen meyve suyu Hint mutfağında yaygın bir üründür. Zencefil ekstresi deniz ürünleri, et ve vejetaryen yemekleri gibi lezzetleri tatlandırmak için Çin, Kore, Japon, Vietnam ve birçok Güney Asya mutfağında sıkça kullanılır.

Zencefilin sarı çiçeklere dönüşen beyaz ve pembe çiçek tomurcukları vardır. Estetik görüntüsü ile tropikal bölgelerde dekorasyonda kullanılır.

Sıkça Sorulan Sorular

Toz Zencefil ve Taze Zencefil Nasıl Kullanılır?

Toz kuru zencefil kökü genellikle zencefilli kurabiye, kraker, kek ve içeceklerde tariflere eklenen lezzet verici bir bileşen olarak kullanılır. Taze zencefil ise yemeden önce soyularak kullanılabilir.

Zencefil Nasıl Saklanır?

Zencefili uzun süre depolamak için plastik bir torbada dondurularak saklanması önerilmektedir.

Zencefil Günde Ne Kadar Tüketilmeli?

Doktorlar günde maksimum 3-4 gram zencefil özü tüketilmesini önerir. Hamileyseniz, zencefil tüketimi için doktorunuza danışmanız gerekir. Zencefil, 2 yaşın altındaki çocuklar için de önerilmemektedir. Çocuklarda zencefil kullanımı için piatri hekimine danışılmalıdır.

Aşağıdakiler 1 gram taze zencefil ile eşdeğerdir:

  • 1/2 çay kaşığı toz zencefil
  • 1 çay kaşığı rendelenmiş çiğ zencefil
  • 1/2 çay kaşığı rendelenmiş zencefil ile demlenmiş 4 su bardağı su

Çay yaparken daha az çiğ zencefil kullanabilirsiniz çünkü zencefildeki bazı besinler ısıtıldığında yoğun hale gelir.

Zencefil ile botanik olarak akraba olan zerdeçal hakkında bilgi edinmek için “Zerdeçal Nedir, Nasıl Kullanılır?” makalesine göz atabilirsiniz.

Not: Herhangi bir sağlık sorununuz var ise gıda takviyelerini kullanmadan önce doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.

Güncellenme Tarihi : 9.12.2021
Yayınlanma Tarihi : 18.09.2018

YÜKLENİYOR..