Vitaminler


Magnezyum Nedir, Faydaları Nelerdir?

Magnezyum minerali diş, kas, kemik ve protein yapısı için elzem olan, takviye mineral denildiğinde akla ilk gelen minerallerden bir tanesidir. Yeşil yapraklı sebze ve hububatlarda bol miktarda bulunan magnezyum nedir sizler için detaylıca yazdık ve magnezyum faydalarını anlattık. 

Yorgunluk ve bitkinliğin azalmasına destek olan magnezyum nedir, faydaları nelerdir ve magnezyum alım miktarı ne kadardır?

Magnezyum Nedir?

Magnezyum, insan vücudunda en yaygın dördüncü, hücre içi alanda ise potasyumdan sonra en önemli ikinci mineraldir. Vücutta toplam 25 g kadar bulunan magnezyumun %60'ı kemiklerde, %39'u hücre içi alanda ve kalan %1’i hücre dışı alanda bulunmaktadır. Vücut kendi başına bu minerali üretemediği için magnezyumun gıdalar yoluyla alınması gerekir. Magnezyum toprakta ve deniz suyunda bulunur. Vücutta sürekli doldurulması gereken bir magnezyum rezervi vardır. Yani bu mineralin sayısız fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için düzenli olarak alınması gerekmektedir.

Magnezyum Faydaları Nelerdir?

Magnezyum faydaları ile öne çıkan minerallerden biridir. Magnezyumun faydaları:

Biyokimyasal Süreçlere Etkisi

Magnezyumun ana rollerinden biri, enzimlerin gerçekleştirdiği biyokimyasal süreçlerde kofaktör veya yardımcı molekül olarak hareket etmektir. Bu yönüyle 600’den fazla reaksiyonun temelini oluşturur. Bunlardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz (1):

  • Yiyeceklerin enerjiye dönüştürülmesi
  • Amino asitlerden yeni proteinler oluşturma
  • Kasların kasılmasına/gevşemesine destek olma
  • DNA ve RNA’nın oluşturulması ve onarılmasında görev alma
  • Sinir sisteminin düzenlenmesi

Egzersiz Performansına Etkisi

Magnezyumun egzersiz performansına katkı sağladığını gösteren güçlü çalışmalar vardır. Örneğin egzersiz sırasında birikip yorgunluğa sebep olan laktatın vücuttan atılmasına ve kan şekerinin kaslara taşınmasına yardımcı olur (2). Böylece özellikle sporcular ve yaşlıların egzersiz performansının artırılmasında rol oynar. Başka bir çalışmada ise magnezyum takviyesi alan triatlon sporcularının daha hızlı koşma, daha hızlı bisiklet sürme ve daha hızlı yüzme etkinliklerine karşılık insülin ve stres hormonu seviyelerinin düşük seyrettiği gözlenmiştir (3).

Depresyona Etkisi

65 yaşın altındaki katılımcılar eşliğinde yapılan araştırmalar, vücuttaki magnezyum eksikliğinin %22 daha fazla depresyon riski yarattığını göstermektedir (4). Bazı uzmanlar magnezyum düşüklüğünün akıl hastalıklarını tetiklediğini düşünseler de bu konuda daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.

Tip 2 Diyabete Etkisi

Magnezyum eksikliğinin diyabete olan etkisi üzerine yapılan araştırmalar, tip 2 diyabete sahip hastaların diğer insanlara kıyasla %48 daha düşük magnezyuma sahip olduğunu göstermektedir. Aynı zamanda düşük magnezyum seviyesi, kişilerin diyabet geliştirme riskini de yükseltebilmektedir (5). Bunların yanı sıra magnezyum tüketimi, insülin seviyelerini düşürerek insülin direncini de azaltabilir.

Yüksek Tansiyona Etkisi

Yüksek tansiyon hastaları üzerinde yapılan çalışmalar, magnezyum takviyesinin sistolik ve diyastolik kan basıncında düşüş sağladığını göstermektedir (6). Ancak bu etki yalnızca yüksek tansiyonu olan kişiler için geçerlidir; kan basıncı normal seviyede olanları kapsamamaktadır.

Kronik İltihaplanmaya Etkisi

Araştırmalar; magnezyumun yaşlılarda, aşırı kilolu kişilerde ve prediyabetik hastalarında CRP ile iltihap belirtilerini azalttığını göstermiştir (7).

Tüm bu bulgular küçük araştırma gruplarında elde edilmiş bulgulardan. Bunlardan yola çıkarak magnezyum takviyesi tedavi amacı ile kullanılamaz. Eğer depresyon, Tip 2 diyabet, yüksek tansiyon ve kronik iltihaplanma gibi şikayetleriniz var ise mutlaka doktora danışmanız gerekir.

Magnezyum içeren besinlerin neler olduğunu öğrenmek için “Magnezyum Hangi Besinlerde Var?” yazımızı okuyabilirsiniz.

Magnezyum Günlük Alım Miktarı

4 yaş ve üzeri sağlıklı bireyler için günlük magnezyum alım miktarı, referans değeri 375 mg'dır. Magnezyum eksikliği durumunda doktorlar hastalara daha fazla dozajlar önerebilir. Eğer hastanın ihtiyacı yok ise takviyeyi kesebilir. Bu sebeple magnezyum takviyesi kullanmadan önce bir hekime danışmalı, kutu üzerinde yazan miktarın üzerine çıkılmamalıdır.

Vücut için gerekli bir diğer mineral olan selenyum kaynağı besinleri öğrenmek için “Selenyum İçeren Besinler Nelerdir?” yazımızı okuyabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Magnezyum Eksikliği Yorgunluk Yapar mı?

Magnezyum eksikliğinin semptomları, seviyeleriniz ciddi şekilde düşmedikçe genellikle belirsizdir. Ancak vücuttaki eksikliği yorgunluğa neden olabilir.

Magnezyum Eksikliği Kan Tahlilinde Çıkar mı?

Magnezyum eksikliğiniz olduğuna inanıyorsanız, şüpheleriniz basit bir kan testi ile doğrulanabilir.

Not: Herhangi bir sağlık sorununuz var ise gıda takviyelerini kullanmadan önce doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.

Güncellenme Tarihi : 9.12.2021
Yayınlanma Tarihi : 2.08.2018

YÜKLENİYOR..