Vitaminler


Hindistan Cevizi Yağı Nedir, Nasıl Kullanılır?

Hindistan Cevizi Yağı Nedir?

Hindistan cevizi yağı, antik çağlardan beri Asya'da ekstre halinde imal edilmiştir. Kıyılan veya rendelenen Hindistan cevizleri, özellikle kek, tatlı ve şekerlemelerin yapımında kullanılmak üzere ihraç edilmektedir. Hindistan cevizi yağı, günümüzde sıkça kullanılan bir bitkisel yağ çeşidi ve hindistan cevizi ürünüdür. Bu yağın birçok farklı kullanım alanı ve faydası bulunmaktadır.

Hindistan cevizi yağı, çiğ ve olgun Hindistan cevizinden elde edilen yenilebilir bir yağdır. Hindistan cevizi yağı saç bakımı, kozmetik, renklendirici yapımı, deterjan kokusu, gıda ve emülgatör olarak kullanılır. Hindistan cevizi yağı saç bakım ürünlerinde de yaygın olarak kullanılır.

Hindistan cevizi yağı nedir, kullanımı nasıldır inceleyin.

Hindistan cevizi yağı, nasıl saklandığına bağlı olarak farklı bir form almaktadır. 24 °C'nin üzerindeki sıcaklıklarda saklandığında, Hindistan cevizi yağı berrak bir sıvı olarak görünür. Daha soğuk ortamlarda ise hindistan cevizi yağı katı, opak ve beyaz görünür. Hindistan cevizi yağı uzun süre saklanabilir ve bozulmadan dayanabilir. Kilerde, buzdolabında veya serin bir ortamda uzun süre depolanabilir. Yumuşak ve sıvı formda tutmak için Hindistan cevizi yağını oda sıcaklığında, tezgahınızda ya da dolabınızda tutabilirsiniz. Buzdolabında saklandığında ise katı bir hal alır ve kullanılması için önce çözülmesi beklenmelidir.

Bazen Hindistan cevizi yağı ile kreması birbirine karıştırılır. Hindistan cevizi kreması, meyvenin çekilerek rendelenmiş halidir, Hindistan cevizi yağı ise meyveden preslenerek çıkarılan yağdır.

Hindistan cevizi yağı rafine edilmiş (işlenmiş olan) ve işlenmemiş hindistan cevizi yağları (daha az işlenmiş olan) olarak ikiye ayrılır.

Rafine edilmiş hindistan cevizi yağları: Rafine yağlar daha tatsız ve kokusuzdur, çünkü filtrelenirler ve kokuları giderilebilir. Bununla birlikte, arıtma işlemi hindistan cevizi yağının dumanlanma noktasını yükseltir, pişirme sırasında bu nedenle bozulmadan daha yüksek sıcaklıklara kadar dayanabilir. Rafine yağların hepsi aynı şekilde işlenmez. Bazı yöntemlerde yağı çıkarmak için ısı ve mekanik presleme kullanılır. Diğerlerinde, ekstraksiyon sürecinde yağ kimyasal olarak işlenir.

İşlenmemiş Hindistan cevizi yağı: Genellikle Hindistan cevizinden soğuk presleme yoluyla ekstre elde edilir. Hindistan cevizi suyu veya sütü ilk önce çiğ meyveden çekilir. İşlenmemiş hindistan cevizi yağları, meyvenin aromasını yoğun bir biçimde korur.

Hindistan Cevizi Yağı Faydaları Nelerdir?

Hindistan cevizi yağı saç, cilt bakımı ve makyaj temizliği için kullanılabilir. Kimyasal içeriğe sahip ürünler kullanmadan hindistan cevizi yağı ile makyajınızı temizleyebilirsiniz. Göz altı, tırnak ve saç bakımında da hindistan cevizi yağından faydalanabilirsiniz.

Hindistan cevizi yağı, vücudun diğer yağların çoğundan farklı şekilde metabolize ettiği bir tür yağ olan MCT'ler açısından zengindir. MCT'ler, hindistan cevizi yağının sağlık yararlarının çoğundan sorumludur (1).

Araştırmalar, MCT'lerin 24 saat boyunca yakılan kalori sayısını %5'e kadar artırabileceğini göstermiştir (2, 3).

Hindistan cevizi yağını gargara olarak kullanmak ağız enfeksiyonlarını önleyebilir (4, 5).

MCT'ler iştahı önemli ölçüde azaltabilir ve bu da uzun vadede vücut ağırlığının azalmasına neden olabilir (6, 7).

Hindistan cevizi yağı cilde, saçlara ve dişlere uygulanabilir. Araştırmalar, bu yağın cildi nemlendirdiğini, cilt hasarlarına karşı koruduğunu ve ağız sağlığını iyileştirdiğini göstermektedir (8, 9).

Hindistan cevizi yağı kullanarak yapabileceğiniz lezzetli tarifler için tıklayın!

Hindistan Cevizi Yağı Nasıl Kullanılır?

Hindistan cevizi yağı kullanım sürecinde özel hazırlık gerektirmez. Doğrudan kavanozdan alınıp yemek tariflerine eklenebilir. Hindistan cevizi yağı, katı dokusu nedeniyle nadiren salata yağı olarak kullanılır ve bu nedenle pişirme işlemlerinde daha yaygın olarak kullanılır.

Toz formda olan hindistan cevizi ürünleri uzun raf ömrü ile mutfakların vazgeçilmezidir. Ortamın nemine, sıcaklığına göre değişen bozulma süreleri olmakla beraber ürünün kokusundan kolayca anlaşılan bir durumdur.

Saçlarınızın parlaklığını artırmak ve zarar görmesini önlemek için saçlarınıza hindistan cevizi yağı uygulayabilirsiniz. Bu yağ, saç derisine mineral yağlardan daha iyi nüfuz edebilir.

Terin kendisinin kokusu olmasa da, cildinizde yaşayan bakteriler istenmeyen kokular üretebilir. Hindistan cevizi yağının güçlü antibakteriyel özellikleri, onu kimyasal içermeyen harika bir doğal deodorant yapar. Ayrıca bacaklarınız, kollarınız ve dirsekleriniz için harika bir nemlendiricidir.

Yapılan çalışmalar, hindistan cevizi yağının çürüklere karşı koruma sağladığını, diş eti iltihabını iyileştirdiğini ve oral bakteri dengesini etkilediğini bulmuştur (10).

Çeşitli şekillerde kullanılan anason yağının ne olduğu ve nasıl kullanıldığı hakkında fikir sahibi olmak için de “Anason Yağı Nedir, Nasıl Kullanılır?” yazımızı okuyabilirsiniz.

Eski Yunanlılar ve Romalılar tarafından uzun yıllar yiyecek olarak tüketilen keten tohumundan elde edilen yağın ne olduğunu ve nasıl kullanıldığını öğrenmek için “Keten Tohumu Yağı Nedir, Nasıl Kullanılır?” makalesini burada okuyabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Hindistan Cevizi Yağı Cilde Nasıl Uygulanır?

Hindistan cevizi yağı makyaj temizleyicisi olarak ve vücut nemlendiricisi olarak kullanılabilir. Herhangi bir gece kremi gibi yüze bu yağ sürebilir. Ancak önce cildin küçük bir yüzeyinde deneme yaparak alerjik bir reaksiyon olup olmayacağı kontrol edilmelidir.

Hindistan Cevizi Yağı Saça İyi Gelir mi?

Saça uygulanan hindistan cevizi yağı, saçlarda protein kaybını azaltmaya yardımcı olur. Bu yağ, laurik asit açısından zengin olduğundan ve saç telinin içine kolayca nüfuz ettiğinden, günlük bir saç kremi olarak kullanılabilir. Ayrıca saçtaki nemi hapsederek muhteşem bir ışıltı ve parlaklık sağlar.

Hindistan Cevizi Yağı Saçta En Fazla Ne Kadar Bekletilmeli?

Hindistan cevizi yağı, uygulamadan sonra 20-30 dakika kadar saçınızda kalabilir. Eğer saçınız çok kuru ise daha uzun süre de bırakabilirsiniz.

Hindistan Cevizi Yağı Yüze Sürülür mü?

Hindistan cevizi yağı yüz nemlendiricisi ve makyaj temizleyici gibi birçok amaçla yüze uygulanabilir.

Hindistan Cevizi Yağı Cilde Zararlı mı?

Hindistan cevizi yağını gece kremi olarak sürerek yüzde bekletmek, akne sorunu olan kişiler için faydalı olmayabilir. Eğer meyvesine alerjiniz varsa, yüzünüzde de bu yağı kullanmamalısınız.

Hindistan Cevizi Yağı Yenir mi?

Hindistan cevizi yağını, pişirme yağı olarak kullanabilirsiniz. Pişirmenin yanı sıra hindistan cevizini çiğ bir şekilde de tüketebilir, salatalarınıza, kahvenize ve smootielerinize ekleyebilirsiniz.

Not: Herhangi bir sağlık sorununuz var ise gıda takviyelerini kullanmadan önce doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.

Güncellenme Tarihi : 18.02.2021
Yayınlanma Tarihi : 25.07.2018

YÜKLENİYOR..