Vitaminler


Lutein Nedir, Ne İşe Yarar?

Lutein oksijen içeren bir karotenoiddir ve birçok özelliği bulunur.

Lutein, önemli bir antioksidan bileşen olarak açıklanabilir. Günümüzde hala devam eden araştırmalara konu olan lutein bileşenine olan ilgi oldukça fazladır. Lutein, besinler yoluyla vücuda alınabildiği gibi gıda takviyelerinde yer alarak da karşımıza çıkar.

Lutein nedir?

Lutein oksijen içeren bir karotenoiddir. Karotenoidler, gıdalarda bulunan ve doğal olarak oluşan sarı, turuncu ve kırmızı pigmentlerden oluşur. Vücudumuz lutein üretemediği için besinler yoluyla alınması önerilir. Bunlara ek olarak lutein, zeaksantin bileşenleriyle beraber gözün retinasında bulunur. Bu karotenoidler, makula pigmentleri olarak da bilinir ve birçok araştırmada görme yetisi için önemli olduğundan bahsediir (1).

 

Lutein Ne İşe Yarar?

Antioksidan Açısından Zengindir

Lutein, vücudunuzu serbest radikaller adı verilen kararsız moleküllere karşı koruyan güçlü bir antioksidan olarak bilinir. Serbest radikallerin yüksek seviyelerde olması, hücre hasarına yol açabilir ve bu yüzden bazı hastalıkların ilerlemesine zemin hazırlayabilir. Antioksidan özellikleri bulunan lutein bileşeni ise vücudunuzun serbest radikaller ile savaşmasına yardımcı olabilir (2,3).

Göz Sağlığına İyi Gelebilir

Lutein ve zeaksantin; retinada, özellikle de gözünüzün arkasında yer alan makula bölgesinde biriken tek karotenoidler olarak açıklanabilir. Makula bölgesinde konsantre miktarlarda bulundukları için makula pigmentleri olarak da bilinirler (4). Lutein ve zeaksantin, gözlerinizi zararlı serbest radikallerden koruyan önemli antioksidanlar olarak görev alır. Araştırmalar bu antioksidanların zamanla azalmasının, göz habitatına zarar verebileceğinden bahseder (5). Ek olarak; başka araştırmalarda lutein ve zeaksantin bileşenlerinin aşırı ışık enerjisini emerek adeta doğal bir güneş kremi görevi gördüğünden bahsedilir. Özellikle gözlerinizi zararlı mavi ışıktan korudukları düşünülür (6).

 

Cildinizi Koruyabilir

Lutein ve zeaksantinin cilt üzerindeki antioksidan etkilerinin, cildi güneşin zararlı ultraviyole (UV) ışınlarından koruduğu düşünülür. Bu bileşen gözleri de güneşin zararlı mavi ışınlarından koruması gibi cildi de aynı şekilde koruyabilir. Daha fazla araştırmaya gerek duyulsa da luteinin bu özellikleri, birçok araştırmanın ana konuları arasında yer almasını sağlar (7).

 

Lutein İçeren Besinler Nelerdir?

Lutein, birçok meyve ve sebzenin turuncu ve sarı renklerinden sorumlu olsa da aslında yeşil yapraklı sebzelerde daha fazla miktarda bulunur (8).

Bu besinlere aşağıdakiler örnek verilebilir:

  • Lahana
  • Maydanoz
  • Ispanak
  • Brokoli
  • Bezelye
  • Portakal suyu
  • Kavun
  • Kivi
  • Kırmızı biber
  • Kabak
  • Üzüm

 

Güncellenme Tarihi : 19.10.2023
Yayınlanma Tarihi : 13.09.2023

YÜKLENİYOR..