Vitaminler


Keratin Ne İşe Yarar?

Keratin, cilt yüzeyindeki hücrelerde bulunan bir proteindir. Tırnakların, saçların ve cildin büyümesi, çalışması ve sağlıklı kalması için keratine ihtiyacı vardır (1).

 

Keratin Çeşitleri Nelerdir?

Vücut tarafından üretilen 54 çeşit keratin bulunur (2). Bunlardan 28'i tip 1, 26'sı ise tip 2 olarak adlandrılır (3).

Tip 1 Keratin

Tip 1 keratinler, keratinin daha küçük ve daha asidik türü olarak sınıflandırılır. Vücudun dışındaki -yani dış ortama maruz kalan bölgelerdeki- epitel hücrelerinin sağlığını geliştirmek ve korumak için çalışırlar (2).  Tip I keratinler saç ve tırnakların ana bileşenidir. Ayrıca ağızda, idrar yollarında, vajinada ve anüste de yer alırlar (4).

Tip 2 Keratin

Tip 2 keratinler, nötr pH'a sahiptir. Akciğerler, böbrekler, karaciğer ve sindirim sistemi de dahil olmak üzere vücutta bulunan çeşitli yapı ve organları kaplayan iç epitel hücrelerde bulunurlar (2).

 

Yeterli Keratin Olmadığında Ne Olur?

Diyetinizin protein gibi temel besin maddeleri açısından yetersiz kalması gibi durumlar nedeniyle vücudunuz yeterince keratin üretemiyorsa; etkiler muhtemelen saçınızda, tırnaklarınızda ve cildinizde fark edilecektir.

Saç Bakımı ve Keratin

Keratin saç gövdesini oluşturan şeydir (5). Saçın temeli olduğundan, sıklıkla keratinli şampuanı ve saç kremi gibi ürünlerle de karşılaşmışsınızdır. Saçın %90'ı keratinden oluşur, bu nedenle daha parlak ve daha güçlü bukleler için kullanılan saç bakımlarında sıklıkla kullanılan bir bileşendir (6).

Yaşlandıkça keratin üretiminde bir düşüş yaşarız. Kimyasal açıdan bu zayıflama, saç gövdesindeki stabilitenin ve esnekliğin bozulmasına yol açabilir (5).

Tırnak Bakımı ve Keratin

Tırnaklarınızı riske atan tek şey, halka açık bir konuşma öncesinde gerilen sinirleriniz değildir. Keratin seviyesinin azalması tırnaklarınızın kırılganlaşmasına, renginin bozulmasına (sarı, gri veya donuk) neden olabilir, ayrıca kırılmasına veya çatlamasına da yol açabilir (7).

Deri ve Keratin

Cildiniz biyolojik yağmurluğunuzdur. Güçlü ve esnek lifler cildinizi yırtılmaya ve delinmeye karşı güçlü kılar (8). Normal yaşlanma sürecinin bir parçası olarak keratin üretimi azalır ve bu da cildin kurumasına ve matlaşmasına neden olabilir (8).

 

Keratin Oranı Nasıl Artırılır?

Vücudunuz ihtiyaç duyduğu keratini beslenme yoluyla aldığımız proteinden yapar. Ayrıca biyotin ve A vitamini gibi vitaminler de keratin üretiminde rol oynar. Protein, biyotin ve A vitamini gibi keratin üreten besinler açısından zengin olan sağlıklı bir diyet, keratin üretimini teşvik etmenin ve keratin seviyelerinizi yenilemenin anahtarı olabilir (9,10).

Biyotin, vücudun keratin gibi proteinleri sentezleme yeteneği üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğu ve böylece daha sağlıklı cilt, saç ve tırnaklara yol açtığı söylendiğinden, popülaritesi hızla artan bir B vitamini çeşididir (11).

Keratin ayrıca gıda takviyesi olarak da karşımıza çıkar. Eğer keratin seviyelerinizin düşük olduğun düşünüyorsanız, doktorunuza danışarak bu konuda bilgi alabilirsiniz.

Güncellenme Tarihi : 19.04.2024
Yayınlanma Tarihi : 17.11.2023

YÜKLENİYOR..