Vitaminler


Hint Yağı Nedir, Ne İşe Yarar?

Hint fasulyesi bitkisinin tohumlarından elde edilen bitkisel bir yağ olan Hint yağı, “ricinus communis” ya da “castor oil” olarak da adlandırılıyor. Hint yağının ana aktif bileşeni arasında antienflamatuvar özelliklere sahip olduğu gösterilen bir tür yağ asidi olan risinoleik asit yer alıyor (1).

Eski Mısır'da insanların Hint yağını lambalarda yakıt olarak yatıkları, göz tahrişi gibi rahatsızlıkları tedavi etmek için doğal bir çare olarak gördükleri ve hatta hamilelikte doğumu teşvik etmek için kullandıkları biliniyor (2).

 

Hint Yağı Ne İşe Yarar?

Eskir Mısır’dan bu yana kullanılan Hint yağının, araştırmalar ışığındaki potansiyel etkilerini sıralıyoruz...

Doğal Müshil Etkisi Gösterebilir

Hint yağı uyarıcı bir müshil olarak sınıflandırılıyor, yani bağırsaklardan maddeyi iten kasların hareketini artırarak bağırsakların temizlenmesine yardımcı olabiliyor. Hint yağı, Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından uyarıcı bir müshil olarak onaylanıyor (3).

Genel olarak Hint yağı şu şekilde çalışıyor: Ağızdan alınan Hint yağı, ince bağırsakta parçalanıyor ve Hint yağındaki ana yağ asidi olan risinoleik asit açığa çıkıyor. Risinoleik asit daha sonra bağırsak tarafından emiliyor ve güçlü bir müshil etkisi uyarılıyor (3).

Cilt Bakımında Yer Alabilir

Hint yağı, tekli doymamış bir yağ asidi olan risinoleik asit açısından zengin. Bu tür yağlar cildi nemlendirmek için kullanılabiliyor. Cildin dış katmanından su kaybını önleyen veya azaltan nemlendirici görevi görebiliyor. (4, 5).

Hint yağının cilde uygulanması çoğu kişi için güvenli kabul edilse de bazı kişilerde alerjik reaksiyona neden olabiliyor (6). Ayrıca saf Hint yağı kullanmak bazı kişilerin cildini tahriş edebiliyor, bu nedenle genellikle jojoba veya Hindistan cevizi yağı gibi başka bir yağla seyrelterek kullanılması öneriliyor. Daha geniş alanlara uygulamadan önce cildin Hint yağını nasıl tolere ettiğini görmek için cildin küçük bir bölgesinde test edilmesi gerekebiliyor (7).

Antibakteriyel Özellikler Gösterebilir

Araştırmalar, Hint yağının yaraya uygulanmasını uygun hale getiren antibakteriyel özellikler içerdiğini gösteriyor. Hint yağındaki potasyum tuzunun, enfeksiyonu kontrol ettiği ve iyileşmeyi desteklediği düşünülüyor (8).

Hint yağının, yara bakımının yanı sıra bakterileri uzaklaştırmak için de kullanılabileceği düşünülüyor. Çalışmalar özellikle protez dişlerden bakterileri uzaklaştırma ve protez diş kullananlar için daha iyi bir genel sağlık sağlama konusundaki etkinliğine odaklanıyor (9). Örneğin 2013 yılında protezle ilişkili stomatiti olan 30 kişi üzerinde yapılan bir araştırma, Hint yağı içeren gargara ile tedavinin, iltihaplanma da dahil olmak üzere stomatitin klinik belirtilerinde iyileşmeye yol açtığını gösteriyor (10, 11).

Hint Yağının Yan Etkileri Nelerdir?

Hint yağı az miktarda alındığında genellikle güvenli kabul ediliyor, ancak daha büyük miktarlarda alındığında aşağıdaki belirtilere yol açabiliyor (12):

  • Karında kramp
  • İshal
  • Baş dönmesi
  • Bayılma
  • Mide bulantısı
  • Nefes darlığı

 

Hint yağı kasları uyarabildiğinden, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bazı kişilerin ürünü kullanmaması öneriliyor (13):

  • Doğumun bir parçası olarak talimat verilmediği sürece hamileler (yağ erken kasılmalara neden olabilir)
  • İnflamatuar bağırsak hastalığı da dahil olmak üzere gastrointestinal rahatsızlıkları olan kişiler
  • Bağırsak tıkanıklığı, bağırsak delinmesi veya apandisitin neden olabileceği karın ağrısı olan kişiler

 

Hint yağının topikal kullanımı bazı kişilerde kızarıklık, şişlik, kaşıntı ve deri döküntüsü gibi alerjik reaksiyonlara neden olabiliyor (14). Yağı tükettikten sonra alerjik reaksiyon gelişmesi de mümkün (12).

Herhangi bir gıda takviyesi kullanmadan evvel potansiyel yan etkilerin farkında olmak ve doktor önerisi ile ilerlemek öneriliyor.

 

Güncellenme Tarihi : 1.11.2023
Yayınlanma Tarihi : 1.11.2023

YÜKLENİYOR..