Vitaminler


Taurin Nedir?

Taurin; vücutta doğal olarak oluşan, kükürt içeren bir amino asittir.

Taurin; vücutta doğal olarak oluşan, kükürt içeren bir amino asittir. Özellikle beyinde, gözlerde, kalpte ve kaslarda yoğun olarak bulunduğu bilinir. Taurin, diğer amino asitlerden farklıdır. Amino asitler genellikle proteinin yapı taşları olarak anılsa da taurin vücutta protein oluşturmak için kullanılmaz. Bunun yerine, şartlı esansiyel amino asit olarak kabul edilir, yani yalnızca hastalık ve stres zamanlarında esansiyel hale geldiği bilinir (1).

 

Taurin’in Özellikleri

Vücutta Birçok Alanda Görev Alır

Taurin birçok organda bulunur ve yaygın özellikleri vardır. Örneğin; hücrelerdeki hidrasyon ve elektrolit dengesini korumak, hücrelerdeki kalsiyum ve birçok minerali daha düzenlemek, sindirimde önemli rol oynayan safra tuzlarının oluşumunu desteklemek, merkezi sinir sistemini ve gözlerin genel işlevini desteklemek ve bağışıklık sistemi sağlığını ve antioksidan fonksiyonunu düzenlemek gibi rolleri ile bilinir (2, 3, 4).

Diyabet Oluşumunu Engelleyebilir

Taurin, antioksidan ve anti-enflamatuar özelliklere sahiptir. Bu özellikleri birçok hastalığın veya hücre bozulmasıyla meydana gelen olumsuz koşulların azaltılmasına yardımcı olabilir. Örneğin taurin; insülin duyarlılığını artırabilir, böylece tip 2 diyabet riskini azaltabilir veya bu durumdaki kişilerde kan şekeri yönetimini iyileştirebilir (5).

Beyin Fonksiyonunda Rol Alabilir

Taurinin insan beyni üzerindeki rollerini araştırmak için gerçekleştirilen araştırmalar, taurinin hücrelerden kalsiyum salınımını etkilemesi sayesinde beyin fonksiyonu üzerinde de etkisi olabileceğinden bahseder. Bu araştırmalarda; epilepsi hastalarının beyinlerindeki taurin dengesinde bozulmalar olduğuna rastlanmıştır ve taurinin antiepileptik etkileri olabileceğinden söz edilir. Ancak bu çalışmalar, taurinin bir ilaç olarak değerlendirilmemesi gerektiğini ve daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu da eklemiştir (6).

Egzersiz Performansını Artırabilir

Kas kasılmasını artırma ve kas yorgunluğunu geciktirme özellikleri olduğu bilinen taurin, bu sayede atletik performansa da fayda sağlayabilir. Araştırmalar, taurinin sportif performansa olumlu katkılarda bulunabileceğinden bahseder ve yağ yakımını da hızlandırabileceğini ekler (7).

Kalp Sağlığını İyileştirebilir

Taurin, kan basıncını düzenlemeye yardımcı olması ve kalp fonksiyonları ile yağ düzeylerinin iyileşmesine destek olabilmesi ile öne çıkan bi amino asittir. Bu özellikleri sayesinde kalp hastalığına karşı koruma sağlayabileceği düşünülür. Araştırmalar, yüksek taurin seviyelerinin düşük kolesterol seviyelerine destek olabileceğine değinir (8, 9).

Güncellenme Tarihi : 19.10.2023
Yayınlanma Tarihi : 10.10.2023

YÜKLENİYOR..