Vitaminler


Yeşil Çay Ekstresi Ne İşe Yarar?

Yeşil ekstresi, camellia sinensis bitkisinin yapraklarından elde edilir ve yeşil çayın oldukça konsantre bir şeklidir.

Yeşil çay ekstresi, hücre hasarına karşı koruma sağlayan ve çeşitli sağlık yararları sunan flavonoidler ve epigallocatechin gallate (EGCG) gibi polifenoller açısından güçlü antioksidanlar içerir (1,2).

 

Yeşil Çay Ekstresinin Etkileri

Çalışmalar, yeşil çay ve yeşil çay ekstresi tüketmenin sağlık üzerinde rol oynayabileceğinden bahseder. Yeşil çay ektresinin etkilerini tek tek inceleyecek olursak…

 

Kalp Sağlığını Destekleyebilir

Yeşil çay içmek özellikle erkeklerde kalp hastalığı riski ve kalp hastalığına bağlı ölüm riskinde azalma ile ilişkilidir (1). Yeşil çay özü de bu konuda benzer etkiler sağlayabilir ve kan basıncını düşürmeye ve kolesterolü iyileştirmeye yardımcı olarak kalp sağlığını destekleyebilir. Hipertansiyonu olan obez hastalar üzerinde yapılan bir çalışma, günde 379 mg yeşil çay ekstresi almanın hem kan basıncında hem de kolesterol sayılarında olumlu gelişmeler sağladığını aktarır (3).

Beyin Sağlığını Destekleyebilir

Yeşil çay özündeki antioksidanların ve özellikle EGCG'nin beyin hücrelerini oksidatif stresten koruduğu gösterilmiştir (4). Bu koruma ise zihinsel gerilemeye, Parkinson, Alzheimer ve bunama gibi beyin hastalıklarına yol açabilecek beyin hasarını azaltmaya yardımcı olabilir (4, 5, 6).

Yeşil çay özü, her ikisi de beyin hücrelerine zarar verebilen demir ve bakır gibi ağır metallerin etkisini de azaltabilir (7, 8).

Beyninizin farklı bölümleri arasındaki bağlantıyı güçlendirerek hafızaya da yardımcı olduğu gösterilmiştir. 2014 yılında yapılan bir çalışmada yeşil çay ekstresi alan grubun, plasebo grubuna kıyasla beyin işlevinde artış ve görev performansında iyileşme görülmüştür (9).

 

Kansere Karşı Rol Oynayabilir

Yeşil çay ekstraktının kanser için potansiyel faydalarını araştıran çalışmalar da mevcuttur. İlk klinik araştırmalar, yeşil çayda bulunan polifenollerin bazı kanser türlerinde önemli bir önleyici rol oynayabileceğini gösterir (1, 10, 11).

Araştırmacılar ayrıca polifenollerin kanserli hücreleri öldürmeye ve büyümelerini durdurmaya yardımcı olabileceğine inanıyor. Örneğin laboratuvar çalışmaları yeşil çay özlerinin test tüplerinde prostat kanseri hücrelerinin büyümesini engellediğini aktarılır. Ancak bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu aktarmak gerekir (12).

 

Cilde İyi Gelebilir

Yeşil çay ekstresinin takviye olarak alındığında ya da topikal olarak uygulandığında cilt sağlığını iyileştirdiği gösterilmiştir. Geniş bir inceleme, yeşil çay özünün cilde uygulandığında dermatit, rosacea ve siğiller gibi çeşitli cilt sorunlarının tedavisine yardımcı olabileceğini göstermiştir. Ek olarak cilt yaşlanmasına ve sivilce sorununa yardımcı olduğu gösterilmiştir (13, 14, 15).

Örneğin, küçük bir çalışma, 4 hafta boyunca günde 1.500 mg yeşil çay ekstresi tüketmenin, aknenin neden olduğu kırmızı deri şişliklerinde önemli azalmalara yol açtığını gösterir (15).

Ayrıca, yeşil çay ekstresinin hem takviye olarak alınması hem de topikal olarak uygulanması, UV ışınlarına maruz kalmanın neden olduğu cilt elastikiyeti kaybı, iltihaplanma ve erken yaşlanma gibi durumları önlemeye yardımcı olduğu düşünülür (16, 17).

İlginç bir şekilde, kozmetik ürünlere yeşil çay özü eklenmesinin cilde nemlendirici etki sağlayarak fayda sağladığı gösterilmiştir (18).

 

Kilo Kaybını Destekleyebilir

Kilo kaybına yönelik çalışmalar yeşil çayın dikkate değer etkilerinin olabileceğini göstermiştir. Yeşil çay takviyeleri, vücut ağırlığı ve bel çevresinde mütevazı ama istatistiksel olarak anlamlı azalmalar ile ilişkilidir (19, 20).

Terazideki bazı potansiyel faydalara rağmen, yeşil çay ekstresi mucizevi bir kilo verme hapı değildir. Kanıtlar, yeşil çay özünün tek başına ağırlık veya bel çevresi gibi önemli ölçümlerde azalmaya yol açmadığını göstermektedir (21). Bu nedenle, potansiyel kilo verme faydalarını en üst düzeye çıkarmak için yeşil çay özünü sağlıklı bir diyet, bol fiziksel aktivite, sağlıklı uyku ve stres yönetimi gibi alışkanlıklarla desteklemek gerekir.

Güncellenme Tarihi : 21.07.2023
Yayınlanma Tarihi : 21.07.2023

YÜKLENİYOR..