Vitaminler


Sindirimi Destekleyen Besinler Nelerdir?

Sindirim sisteminde yaşanabilecek olumsuzlukları gidermek için çeşitli çözüm yolları bulunur. Doğru besinleri tüketmenin de yardımcı olabileceği bilinir.

Sindirim sisteminde yaşanabilecek olumsuzluklar, yaygın olarak rastlanan bir durumdur. Sindirim sorunu yaşayan insanlar, bu sorunlarını gidermek veya semptomları azaltmak amacıyla çeşitli çözüm yollarını deneyebilir Elbette bir uzman desteği almak ilk adım olarak bilinir ancak tüketilen besinlerin de önemli olduğu düşünülür. Çünkü sindirim sistemi, besin maddelerinin emilmesinden ve atıkların ortadan kaldırılmasından sorumludur. 

Sindirim dostu besinlere örnek verecek olursak…

 

Kefir

Dünya çapında birçok kültürün temel gıdası olan kefir, Türk kültürünün de önemli bir parçası olarak bilinir. Günümüzde artık farklı aromalar ile tatlandırılarak üretilen kefir, sindirim dostu besinlerin arasında yer alır. Besin değeri ve probiyotik açısından zengin olduğundan sindirim ve bağırsaklar için önemli bir besin olarak bilinir. İçeriğindeki bolca vitamin ve mineralin yanı sıra kefir; aynı zamanda sindirimi desteklediği düşünülen organik asitler ve peptitler de dahil olmak üzere çok çeşitli biyoaktif bileşikler içermesiyle öne çıkar (1).

 

Yoğurt

Yoğurt da kefir kadar önemli bir besin olarak bilinir. Genellikle laktik asit bakterileri tarafından fermente edilen sütten yapılır. Yoğurt; sindirim sisteminizde yaşayan ve sindirimi iyileştirmeye yardımcı olarak bağırsaklarınızı destekleyen probiyotikler olarak bilinen bakterileri içermesiyle öne çıkar. Bu özelikleri sayesinde yoğurt, iyi bir sindirim denildiğinde akla gelen ilk besinlerin arasında yer alır (2).

 

Elma

Elmalar, çözünür bir lif olan pektin açısından zengin bir kaynaktır. Pektin, kalın bağırsaktaki bakteriler tarafından tüketilen bir bileşendir. Genel olarak özelliklerinin arasında dışkı hacmini artırması ve bu sebeple kabızlık ve ishal gibi durumların oluşumunu engellemesi gibi özellikler yer alır (3).

 

Tam Tahıllar

Tam tahıl içeren besinler, sindirim süreçlerine katkı sağlaması sayesinde çoğu beslenme listesinde bulunur. Besinlerin tam tahıl olarak sınıflandırılabilmesi için kepek, tohum ve endosperm dahil olmak üzere çekirdeğin %100'ünü içermesi gerekir. Tüm çekirdeği içeren ve bu tahıllar ile üretilen ürünlerin arasında yulaf ve kinoa da yer alır. İçerisindeki lifler sayesinde de sinirime olumlu katkı sağladığı bilinir (4).

 

Zencefil

Zencefil, birçok özelliğe sahiptir ve geleneksel yöntemlerde akla ilk gelen besinler arasında yer alır. Sindirimi iyileştirmeye ve mide bulantısını önlemeye yardımcı olduğu düşünülerek; eski zamanlardan beri alternatif olarak kullanıldığı bilinir. Araştırmalar, zencefilin mideyi boşaltmaya yardımcı olabileceğinden bahseder ve bu sayede mide içerisinde hissedilebilecek olumsuz durumların riskini azaltabilir (5).

 

Koyu Yeşil Yapraklı Sebzeler

Yeşil sebzeler mükemmel bir çözünmeyen lif kaynağıdır. Çözünmeyen lifler, kalın bağırsak hareketlerini desteklemesiyle öne çıkar. Roka, ıspanak, brokoli, kara lahana ve turp yaprakları gibi sebzeler bu anlamda sindirim sisteminizi destekleyebilir (6).

 

Kemik Suyu

Kemik suyu, hayvanların kemiklerinin ve bağ dokularının kaynatılmasıyla elde edilir. Eski zamanlardan beri geleneksel yöntemlerin içerisinde bulunan kemik suyu, birçok özelliği ile öne çıkar. Kemik suyunda bulunan jelatin, glutamin ve glisin gibi amino asitler, sindirim sistemine olan katkılarıyla bilinir. Ek olarak glutamin de bağırsak duvarlarının çalışmasına destek olabilir (7)

Nane

Mentha cinsinin bir parçası olan nane, dünyanın birçok yerinde yaygın olarak yetişir ve neredeyse tüm mutfak kültürlerinde yer alır. Ek olarak nane yağı, nane yapraklarında bulunan esansiyel yağlardan yapılır. Şişkinlik, mide rahatsızlığı ve huzursuz bağırsak sendromu gibi sorunlarda rahatlama sağlayabileceği düşünülür (8).

Güncellenme Tarihi : 27.10.2023
Yayınlanma Tarihi : 27.10.2023

YÜKLENİYOR..