Vitaminler


Mineral Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Mineraller, vücudumuzun çalışmasında rol oynayan elementlerdir. Birçok önemli mineral olduğu bilinir. Bu mineraller yeteri kadar vücuda alınmazsa eksikliğine bağlı olarak bazı belirtiler ortaya çıkabilir.

 Mineraller, vücudumuzun çalışmasında rol oynayan elementlerdir. Birçok önemli mineral olduğu bilinir. Bu mineraller yeteri kadar vücuda alınmazsa eksikliğine bağlı olarak bazı belirtiler ortaya çıkabilir.

Bu belirtilere gelecek olursak…

Magnezyum Eksikliği

Kas seğirmeleri ve kramplar: Seğirmeler, titremeler ve kas krampları magnezyum eksikliğinin işaretleridir. Bu eksiklik, nöbetlere veya kasılmalara bile neden olabilir. Araştırmalar bu semptomların, kas sinirlerini aşırı uyaran hücrelere daha fazla kalsiyum akışından kaynaklandığından bahseder (1).

Ruh sağlığında dalgalanmalar: Ruh sağlığı dalgalanmaları yaşamak magnezyum eksikliğinin bir başka olası etkisi olarak bilinir. Zihinsel uyuşukluk veya duygu eksikliği ile karakterize edilen ilgisizlik durumunun magnezyum eksikliğinde sıkça görüldüğü bilinir. Düşük magnezyum seviyeleri aynı zamanda kişinin stres, depresyon ve anksiyete riskini de artırabilir (2).

Yüksek tansiyon: Çalışmalar, magnezyum eksikliğinin kan basıncını artırabileceğini ve kalp hastalığı için güçlü bir risk faktörü olan yüksek tansiyonu destekleyebileceğini öne sürer (3).

 

Kalsiyum Eksikliği

Kemiklerde ve dişlerde kırılganlık: Araştırmalara göre kalsiyum eksikliği, dişleriniz de dahil olmak üzere kemiklerinizi daha kırılgan hale getirebilir ve diş kaybetme riskini ortaya çıkarabilir. Kalsiyum eksikliğinin en önemli belirtilerinin arasında kemikler ve dişlerdeki beklenmedik ağrılar, kırılgan hissetme ve diş kaybı olarak açıklanabilir (4).

Osteopeni veya kemik mineral yoğunluğunda azalma: Bazı araştırmalarda kalsiyum yetersizliği görülen kişilerde osteopeni gelişiminin arttığından bahseder. Bu durum ise kemiklerdeki mineral yoğunluğunu etkileyebilir. Tedavi edilmezse bu durum; zayıf, gözenekli, kırılmaya yatkın kemiklerle karakterize edilen daha ciddi bir hastalık olan osteoporoza dönüşebilir (5, 6).

Diğer belirtiler: Kalsiyum eksikliğinde meydana gelen potansiyel belirtilerin arasında; tırnak yapısında farkedilir değişimler, aşırı yorgun hissetme, anormal kalp atışı, iştahsızlık, parmak uçlarında uyuşma ve karıncalanma, kas krampı ve kasılmalar bulunur (7).

 

Potasyum Eksikliği

Zayıflık ve yorgunluk; genellikle potasyum eksikliğinin ilk belirtileridir.Potasyum kas kasılmalarını düzenlemeye yardımcı olur. Kandaki potasyum seviyeleri düşük olduğunda kaslarınız daha zayıf kasılmalar üretir. Ayrıca potasyum eksikliği, vücudun besinleri nasıl kullandığını da etkiler ve sonucunda yorgunluk hissini doğurabilir. Bazı araştırmalar, potasyum eksikliğinin insülin üretimini bozabileceğinden bahsetmektedir. Bu durum, yüksek kan şekeri seviyelerine ve hücreleriniz için enerji işlevi gören daha az glikoza neden olabilir (8).

Kas krampları: Araştırmalara göre kandaki potasyum seviyeleri düşük olduğunda kas kasılmaları ortaya çıkabilir. İskelet kası içindeki potasyum, kasılmaları uyarmak için beyninizden gelen sinyallerin iletilmesine yardımcı olur. Ayrıca kas hücrelerini terk ederek bu kasılmaların sona ermesine yardımcı olur. Kandaki potasyum seviyeleri düşük olduğunda beyniniz bu sinyalleri etkili bir şekilde aktaramaz. Bu da kasılmaların daha uzun sürmesine neden olur ve kas kramplarına katkıda bulunduğu düşünülür (9).

 

Demir Eksikliği

Anemi: Demir eksikliği aneminin en yaygın nedenidir. Anemi, kırmızı kan hücresi seviyenizin çok düşük olması durumudur, bu da yorgunluğa ve halsizliğe neden olabilir (10).

Güçsüzlük: Güçsüzlük, yorgunluk, egzersiz performansında azalma, konsantre olmada zorluk, düşük iş verimliliği gibi durumlar, demir eksikliğinin belirtilerinin arasında yer alır. Konsantrasyonda yaşanan zorluklar ve güçsüz hissetme, en bilinen demir eksikliği belirtileri olarak açıklanabilir (11).

Hemoglobin düşüklüğü: Hemoglobin demir seviyelerinden etkilenebilir. Hemoglobin, kırmızı kan hücresinin oksijen taşıyan bir parçasıdır. Vücudunuzun hemoglobin yapmak için demire ihtiyacı vardır. Hemoglobin seviyelerinin düşük olması, kırmızı kan hücresi seviyelerinizin de düşük olduğu anlamına gelir (12).

 

İyot Eksikliği

Boyunda şişlik: Boynun ön kısmında şişlik, iyot eksikliğinin en sık görülen belirtisidir. Buna guatr denir ve tiroid bezi çok büyüdüğünde ortaya çıkar. Kan seviyeleri yükseldiğinde, tiroid bezi tiroid hormonları üretmek için iyot kullanır. Ancak vücudunuzda iyot miktarı düşük olduğunda, yeterince iyot üretilemez ve şişlik meydana gelir (13).

Beklenmeyen kilo alımı: Fazla kilolar, iyot eksikliğinin başka bir işaretidir. Vücudun tiroid hormonları üretmeye yetecek kadar iyot içermemesi durumunda ortaya çıkabilir. Bunun nedeni; tiroid hormonlarının, vücudunuzun yiyecekleri enerjiye ve ısıya dönüştürdüğü süreç olan metabolizma hızınızı kontrol etmeye yardımcı olmasıdır ve yeterli çalışmadığında kilo alımı ile sonuçlanabilir (14).

Saç kaybı: Tiroid hormonları saç foliküllerinin büyümesini kontrol etmeye yardımcı olur. Tiroid hormon seviyeleriniz düşük olduğunda saç foliküllerinizin yenilenmesi durabilir. Zamanla bu durum saç dökülmesine neden olabilir. Bu nedenle iyot eksikliği olan kişilerde de saç dökülmesi görülebilir (15).

 

 

 

 

Güncellenme Tarihi : 16.01.2024
Yayınlanma Tarihi : 16.01.2024

YÜKLENİYOR..