Vitaminler


Arjinin Nedir, Ne İşe Yarar?

Arjinin ya da diğer adıyla arginine, beslenme düzeninde yer alan proteinlerden aldığımız amino asitlerden biridir.  Arjinin; kan akışının düzenlenmesi, mitokondriyal fonksiyon ve hücresel iletişimi gibi süreçlerde rol alan nitrik oksit üretimi için önemlidir (1, 2). Ayrıca bağışıklık sistemi için gerekli olan glutamik asit ve kreatin gibi diğer amino asitlerin de öncüsü olarak yer alır. Arjinin bağışıklık tepkilerinde rol alan T hücrelerinin gelişimi için de önemlidir. Arjinin vücutta birçok önemli role sahip olduğundan, bu amino asidin eksikliği hücre ve organ fonksiyonlarını etkileyebilir ve olumsuz sağlık sonuçlarına yol açabilir (3).

L-arjinin ifadesini gıda takviyelerinin üzerinde görebilirsiniz. Arjininin önündeki “L” harfi; kimyasal bir terim olan "levorotary" sözcüğünden gelir. Amino asidin protein molekülüne bağlı olmadığını ve serbest formda olduğunu ifade eder. Ayrıca amino asitlerin vücut tarafından emilebilecek formda olduğu da belirtir (3).

 

Arjinin Hangi Gıdalarda Bulunur?

Arjinin, protein içeriği yüksek gıdalarda doğal olarak yer alır. Bu gıdalara örnek olarak; balık, et, süt ürünleri, kuru yemişler, baklagiller ve tam tahıllar verilebilir (4).

 

Arjininin Faydaları Nelerdir?

L-arjininin potansiyel etkilerine göz atacak olursak…

Egzersiz Performansı: Bazı çalışmalar, L-arjinin takviyelerinin vücuttaki nitrik oksidi artırarak antrenman performansını artırabildiğini, bunun da kaslara kan ve oksijen akışını iyileştirdiğini gösterir (5, 6). Ancak bu konunun daha fazla araştırma gerektirdiğini belirtmekte fayda var.

Kan Basıncı: L-arjinin takviyelerinin kan basıncı ölçümlerini düşürmeye yardımcı olabileceğini gösteren araştırmalar mevcuttur. Çünkü L-arjinin, kan damarlarını oluşturan hücrelerin gevşemesi ve kan basıncının düzenlenmesi için gerekli olan nitrik oksidin üretilmesi için gereklidir (7).

Kritik Hastalıkların Tedavisi: Kritik hastalıklarda ya da ameliyat sonrasında arjinin seviyesinin düşük olması, bağışıklık ve kan akışı üzerinde bazı etkilere neden olabilir. Arjinin takviyelerinin yanık vakalarında, kronik hastalıklarda, ameliyat öncesi ve sonrasında yaygın olarak kullanıldığı bilinir (6, 8).

Kan Şekeri: Nitrik oksit hücre fonksiyonunda ve vücudun insüline verdiği tepkide önemli bir rol oynar. Daha önce de belirttiğimiz gibi nitrik oksit üretimi için L-arjinin gereklidir (9). Bu nedenle bazı çalışmalar, L-arjininin glikoz metabolizmasını ve insülin duyarlılığını iyileştirerek diyabet hastalarına fayda sağlayabileceğini öne sürer (9).

 

Kimler Arjinin Takviyesi Kullanabilir?

L-arjininin takviyeleri genel olarak güvenli kabul edilir (10). Ancak, yüksek oranda alındığında karın ağrısı, şişkinlik, mide bulantısı ve ishal gibi bazı yan etkilere neden olabilir (11). Gıda takviyelerinin etkileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Herhangi bir gıda takviyesi kullanmayı düşünüyorsanız öncelikle doktorunuza danışmanız önerilir.  

 

Güncellenme Tarihi : 16.11.2023
Yayınlanma Tarihi : 10.11.2023

YÜKLENİYOR..