Vitaminler


B Vitamini Kompleksi Ne İşe Yarar?

B vitamini kompleksi, birçok B vitamini türünü içerisinde barındıran vitamin takviyesi olarak açıklanabilir.

B vitaminleri, çeşitli besinler yolu ile vücuda alınabilen vitaminlerdir. Birçok B vitamini türü vardır ve her birini yeteri miktarda almak bazen zor olabilir. B vitamini kompleksi, birçok B vitamini türünü içerisinde barındıran vitamin takviyesi olarak açıklanabilir ve çoğu B vitaminini formülünde bulundurmasıyla öne çıkar.


B kompleks Takviyelerinde Bulunan B Vitamini Türleri

B vitaminleri suda çözünür vitaminlere örnektir, yani vücutta depolanamaz. Bu nedenle her gün vücuda tekrar alınması gerekir ve bu konuda B kompleks takviyeleri tercih edilebilir. B kompleks takviyeleri genellikle aşağıda bulunan B vitamini türlerini içerir.

 

B1 (Tiamin)

B1 olarak da anılan tiaminin, besinlerin enerjiye dönüştürülmesine yardımcı olarak metabolizmada önemli bir rol oynadığı bilinir. Tiamin, yalnızca kısa bir süre vücutta depolanabilir ve bu yüzden düzenli olarak tüketilmesi önerilir. B1 yönünden en zengin besin kaynakları arasında ayçiçeği çekirdeği ve buğday tohumu besinleri bulunur (1).

B2 (Riboflavin)

Riboflavin, tıpkı tiamin gibi gıdanın enerjiye dönüştürülmesine yardımcı olmasıyla öne çıkar ve aynı zamanda bir antioksidan görevi görür. Antioksidanların vücut sisteminde yeri de önem taşır. Vücudunuzdaki serbest radikalleri düzenlemeye yardımcı olan antioksidanlar, yaşlanmayı hızlandırdığı bilinen ve hastalıkların oluşmasına zemin hazırladığı düşünülen serbest radikallerin yükselmesini engelleyebilir. Riboflavin açısından en yüksek gıdalar arasında sakatatlar, sığır eti ve mantarlar bulunur (2, 3).

B3 (Niasin)

Niasin; hücresel iletişimin sağlanmasında, metabolizmanın verimli çalışmasında, DNA üretiminde ve onarımında rol oynadığı bilinen B vitamini olarak bilinir. B3 vitamini içeren besin kaynakları arasında tavuk, ton balığı ve mercimek bulunur (4).

B5 (Pantotenik Asit)

Diğer B vitaminleri gibi pantotenik asit de vücudunuzun yiyeceklerden enerji elde etmesine yardımcı olur ve aynı zamanda hormon ve kolesterol üretiminde de rol oynadığı bilinir. Karaciğer, balık, yoğurt ve avokado en iyi  pantotenik asit kaynaklarıdır (5).

B6 (Piridoksin)

Piridoksin; amino asit metabolizmasında, kırmızı kan hücresi üretiminde ve nörotransmiterlerin oluşumunda rol oynamasıyla öne çıkar. Bu vitaminin en çok bulunduğu besinler; nohut, somon ve patates olarak açıklanabilir (6).

B7 (Biyotin)

Biyotin, karbonhidrat ve yağ metabolizmasında sıkça anılan bir B vitamini türüdür. Vücudunuzun ayrıca saçı, cildi ve tırnakları oluşturan protein türü olan keratin üretmesi için de gerekli olan bir vitamindir. Maya, yumurta, somon balığı, peynir ve karaciğer en iyi biyotin kaynakları arasındadır (7, 8).

B9 (Folat)

Folat; hücre büyümesi, amino asit üretimi, kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin oluşumu ve uygun hücre bölünmesi süreçlerinde rol aldığı bilinen bir vitamindir. Yeşil yapraklı sebzeler, karaciğer ve fasulye gibi gıdalarda veya folik asit formundaki takviyelerde bulunabilir (9).

B12 (Kobalamin)

B12 vitamini; nörolojik fonksiyon, DNA üretimi ve kırmızı kan hücresi gelişimi için gereklidir. Bu vitamin; kırmızı et, yumurta, deniz ürünleri ve süt ürünleri gibi hayvansal kaynaklarda bulunur (10).

 

B Vitamini Kompleksi Etkileri

Stresi azaltmaya yardımcı olabilir: Bazı çalışmalar B vitaminlerinin moralinizi yükseltebileceğini ve bilişsel performansınızı artırabileceğini öne sürüyor. Bu araştırmalarda, B kompleksi ile mineral takviyesi kullananların genel zihinsel sağlığında ve stres seviyelerinde iyileşmenin gerçekleşebileceğinden bahsediliyor ancak elbette ki daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyuluyor (11).

Depresyon belirtilerini azaltabilir: Araştırmalara göre tedavi olarak kullanılmaması ile birlikte yine de depresyon yaşayan insanların B vitamini kompleksi kullanması, depresyonu belirtilerini azaltabilir (12).

Vejetaryenler ve veganlar için destekleyici olabilir: Bazı B vitamini türleri doğal olarak et, süt ürünleri, yumurta ve deniz ürünleri gibi hayvansal ürünlerde bulunur. Bu besinleri tüketmeyenler için de takviye kullanımı bu konuda destek olabilir (13).

Hamileler ve emzirenler için olumlu etkileri olabilir: Hamilelik veya emzirme sırasında B12 veya folat eksikliğine rastlanmasının yaygın olduğu düşünülmektedir. Bu yüzden takviye olarak yaygınca tercih edildiği bilinir (14).

 

 

 

 

 

 

Güncellenme Tarihi : 19.10.2023
Yayınlanma Tarihi : 12.10.2023

YÜKLENİYOR..