Vitaminler


Pamuk Yağı Nedir, Nasıl Kullanılır?

Pamuk Yağı Nedir?

Pamuk yağı, pamuk lifi ve hayvan yemi için de yetiştirilen pamuk bitkisinden üretilmektedir. Bu bitki yüzyıllardır üretilen tarım ürünlerinden bir tanesidir.

Pamuk tohumu, ayçiçeği tohumu gibi diğer yağlı tohumlara benzer bir yapıya sahiptir, sert dış gövde ile çevrelenmiş bir yağ çekirdeğinden oluşur. Bu yağ çekirdekten çıkarılır. Pamuk tohumu yağı, aroma stabilitesi nedeniyle salata yağı, mayonez, salata sosu ve benzeri ürünler için kullanılır.

Yağ asidi profili % 70 doymamış, % 18 tekli doymamış, % 52 çoklu doymamış ve % 26 doymuş yağ asitlerinden oluşur. Tamamen hidrojene edildiğinde, içeriği % 94 doymuş yağ ve % 2 doymamış yağ asitleri (% 1.5 tekli doymamış ve % 0.5 çoklu doymamış) olarak değişebilmektedir.

Bir kez işlendiği zaman pamuk yağı, hafif bir tada sahip olur, açık bir renk alır. İşlenme şekline ve rafine sürecine bağlı olarak renk miktarı değişmektedir. Pişme durumunda nispeten yüksek bir dumanlanma noktasına sahip olmaktadır. Yaklaşık 232 °C bu bitkinin dumanlanma noktası olarak ifade edilebilir ve aynı zamanda stabilitesine katkıda bulunan, uzun bir raf ömrüne sahiptir. Bu yüzden üreticilerin ambalajlı mallarda kullanma eğilimi gösterdiği bir yağdır.

Pamuk Yağı Faydaları

Pamuk tohumu yağı yemek pişirmede sıkça kullanılır ve ayrıca bazı cilt rahatsızlıkları için de doğal bir yağ olarak kullanılmaktadır. Zeytinyağı gibi pamuk tohumu yağı da LDL'yi (“kötü” kolesterol) düşürmeye ve HDL'yi (“iyi” kolesterol) artırmaya yardımcı olabilecek çoklu doymamış yağ bakımından yüksektir. Pamuk yağının zeytinyağına benzeyen bir başka özelliği ise anti-enflamatuar etkiye sahip olmasıdır. Bu da kalp hastalığı riskini azaltmaya ve artrit gibi enflamatuar durumların semptomlarını iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Pamuk yağı, cilt için kanıtlanmış birçok faydası olan bir antioksidan olan E vitamininden yüksek miktarda içerir. E vitamininin cilt ülserleri, sedef hastalığı ve diğer cilt koşulları ve yaralanmalar üzerinde olumlu etkisi olduğu gösteren birçok çalışma vardır ve bu durum pamuk yağının benzer etkilere sahip olabileceğini düşündürmektedir (1, 2).

Pamuk Yağı Nasıl Kullanılır, Ne İşe Yarar?

Pamuk eski çağlardan beri kullanılmaktadır. Bu gerçek, arkeologlar tarafından İndus Vadisi'nden gelen kumaş parçaları sayesinde ortaya çıkmıştır. Yüzyıllar geçtikçe, pamuğun başka şekillerde nasıl kullanılabileceğini bulmak için daha fazla araştırma yapılmıştır. Pamuk bitkilerinin tohumlarından elde edilen yağın yemek pişirmek için kullanılabileceği de bulunmuştur. Böylece pamuk yağı günümüzde de birçok yiyeceğin yapımında kullanılmaktadır (3).

Pamuk yağı çiftçilikte de önem arz etmektedir. Özellikle, bitkisel yağlar da dahil olmak üzere pamuk yağı, böcekleri uzaklaştıran özelliği sayesinde yüzyıllarca kullanılmıştır. Daha yakın zamanlarda, pamuk tohumu yağı elma ağaçlarının gövdelerinden ağaçların kabuğuna giren ve onları potansiyel olarak öldüren böceklerden korumak için kullanılmıştır. Bu yağ, bitkisel yağların böcek öldürücü özelliği en fazla olanlardan biridir.

Üzüm yağı olarak da bilinen üzüm çekirdeği yağının da ne olduğunu ve nasıl kullanıldığını öğrenmek için “Üzüm Çekirdeği Yağı Nedir, Nasıl Kullanılır?” makalesini okuyabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Pamuk Yağı Zararlı mı?

Pamuk yağı, yüksek oranda doymuş yağa sahiptir ve bu sağlık açısından sorun oluşturabilir. Ayrıca pamuk bitkileri yetiştirilirken kullanılan tarım ürünleri eser miktarda pestisit içerebilir ve bu madde bitkiye geçebilir.

Pamuk yağı alerjilere de sebep olabilmektedir. Pamuk tohumuna karşı gelişen aşırı duyarlılık konusunda bazı araştırmalar yapılmış olsa da bu konu hakkında yeterli bir bilgi yoktur.

Not: Herhangi bir sağlık sorununuz var ise gıda takviyelerini kullanmadan önce doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.

Güncellenme Tarihi : 9.12.2021
Yayınlanma Tarihi : 7.08.2018

YÜKLENİYOR..