Vitaminler


Omega 6 Nedir, Hangi Besinlerde Bulunur?

Omega-6 yağ asitleri, bitkisel yağlar, kabuklu yemişler ve tohumlarda bulunan bir çoklu doymamış yağ asidi türüdür.

Ölçülü bir şekilde ve doymuş yağlar yerine yenildiği zaman, omega-6 yağ asitleri kalbe iyi gelebilir ve kalp hastalığına karşı koruyucu gibi görünebilir. Vücudun düzgün çalışması adına yağ asitlerine ihtiyacı vardır. Omega 6 yağ asitleri enerji sağlamalarıyla bilinir. En yaygın omega-6 yağ asidine linoleik asit örnek verilebilir. Omega-6 bağına sahip yağ asitleri insan vücudunda üretilemediği için esansiyel yağ asitleri olarak adlandırılır.  Bu nedenle omega 6 yağ asitleri, dengeli beslenme ile vücuda alınabilir.

Omega-6 yağ asitleri sağlıklı bir beslenme düzeninin önemli bileşenlerindendir. Fındık, tohum ve bitkisel yağlar gibi birçok besleyici gıdada bulunurlar. Beslenme ve Diyetetik Akademisi'ne göre, 19-50 yaş arası kadın ve erkeklerin günde sırasıyla yaklaşık 12 gram ve 17 gram omega-6 yağ asidine ihtiyacı vardır (1).

Omega 6 İçeren Besinler

Omega-6 yağ asitleri açısından zengin olan gıdaları ve özelliklerini sıralıyoruz.

Ceviz: Manganez, bakır, fosfor ve magnezyum dahil olmak üzere lif ve mineraller gibi önemli besinlerle doludur.

Aspir Yağı: Aspir yağı, aspir bitkisinin tohumlarından elde edilir. Diğer bitkisel yağlar gibi, aspir yağı da kalp sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilecek bir tür yağ asidi olan tekli doymamış yağ içerir (2).

Fıstık Ezmesi: Sadece sağlıklı yağlar ve protein açısından zengin değil, aynı zamanda niasin, manganez, E vitamini ve magnezyum gibi temel besinlerle yüklüdür.

Yumurta: Protein, selenyum ve riboflavin gibi bir dizi önemli besin maddesiyle dolu oldukları için diyetinize lezzetli, besleyici ve çok yönlü bir katkı sunabilir.

Badem: E vitamini, manganez ve magnezyum içermesinin yanı sıra iyi bir protein ve lif kaynağıdır.

Kaju: Bakır, magnezyum ve fosfor dahil olmak üzere mikro besinler açısından zengindir.

Güncellenme Tarihi : 19.10.2023
Yayınlanma Tarihi : 21.06.2022

YÜKLENİYOR..