Vitaminler


Menengiç Nedir, Nasıl Kullanılır?

Menengiç Nedir?

Menengiç ağacı veya halk dilinde çitlembik olarak bilinir, İran'a özgü bir bitki türüdür. Menengiç, Fas'ın batı bölgelerinden Akdeniz bölgesine yayılmış bir coğrafyada yetişmektedir. Ülkemizde Gaziantep ve çevresinde yaygın olarak tüketilmektedir. Menengiç yağı ve menengiç kahvesi en çok tüketilen formları arasındadır.

Menengiç Faydaları Nelerdir?

Tanin ve reçine bakımından zengin bir içeriğe sahip olan menengiç, Antik Yunan’da ilaç hammaddesi olarak kullanılmıştır. Bıttım sabunu üretiminde kullanılan menengiç yağının; çeşitli cilt hastalıklarının önlenmesinde etkili olduğu düşünülür. Ayrıca eski çağlarda şarap koruyucu olarak kullanıldığı da bilinmektedir.

Menengiç Nasıl Kullanılır?

Menengiç kahvesi bitkinin en yaygın kullanım şekillerindendir. Bunun dışında ekmek, sabun ve bakım ürünleri yapımında da kullanılır.

Menengiç meyveleri, Kıbrıs'ta özel bir köy ekmeğinin pişirilmesinde kullanılmaktadır. Bitki Girit'te yöresel çöreklerin lezzetlendirilmesinde kullanılır. Menengiç kabuğundan hafif tatlı kokulu bir sakız çeşidi üretilmektedir. Bitkinin üzerinde bulunan topaklar deri tabaklama için kullanılır. Türkiye'de menengiç kahvesi, Güneydoğu bölgesinde yaygındır. Menengiç kahvesi Türk kahvesine benzer şekilde yapılır ve servis edilir. Fakat tat anlamında menengiç kahvesi Türk kahvesine göre daha yumuşak bir aromaya sahiptir, kahve çekirdeğinin acılığı bu üründe yoktur. Menengiçten elde edilen yağdan sabun yapılır. Menengiç ağacının reçinesi gıda koruyucu olarak da kullanılmaktadır.

Meyveler, çerez olarak veya keklerde hamur işlerinde tat vermesi amacıyla kullanılabilir. Ayrıca meyvelerden elde edilen menengiç yağı kullanılarak bıttım sabunu üretilmektedir.

Menengiç Nerede Yetişir?

Menengiç bitkisi Türkiye'nin sıcak bölgelerinde, Ege'de, Akdeniz'de ve Güneydoğu Anadolu'nun kırsal alanlarında yetişmektedir. Menengiç, bölgelerine göre farklı isimler almaktadır. Çitlembik, çedene, çıtlık, çitemik bu isimlerden en bilinenleridir. Örneğin, Adana'nın Kozan ilçesinde Çılımık şeklinde adlandırılır. Antalya'nın Akseki ve Manavgat ilçelerinde “Çöğre” olarak isimlendirilmektedir. Burdur'daki Bucak ilçesinde çıtlık şeklinde adlandırılır.

Menengiç kahvesinin nasıl yapıldığını öğrenmek için “Menengiç Kahvesi Nasıl Yapılır?” yazımızı okuyabilirsiniz.

Not: Herhangi bir sağlık sorununuz var ise gıda takviyelerini kullanmadan önce doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.

Güncellenme Tarihi : 9.12.2021
Yayınlanma Tarihi : 3.10.2018

YÜKLENİYOR..