Vitaminler


Biotin Nedir, Ne İşe Yarar?

Biotin (B7 Vitamini) Nedir?

Vücutta enerji oluşumunda görev alan B vitamini çeşitlerinden biri olan biotin (biyotin), suda çözünebilen bir vitamindir. Biotin halk arasında saç vitamini olarak da bilinmektedir. Başta cilt, saç ve tırnak yapısı olmak üzere birçok dokunun oluşumu sırasında görev aldığı bilinen biotin vücutta farklı metabolizmaların işleyişi için ihtiyaç duyulan bir vitamindir. Biotin (B7 vitamini) vücutta depolanmaz ve fazlası idrar yolu ile vücuttan atılır.

Biotin nedir, biyotin (B7 vitamini) ne işe yarar, faydaları nelerdir?

Biotin Faydaları Nelerdir?

Biotin vücutta birçok metabolik faaliyette ihtiyaç duyulan bir vitamindir. Yağ, karbonhidrat ve amino asit metabolizmalarında görev alır. Kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olabileceğine dair çalışmalar bulunan biotin;

  • Enerji oluşum metabolizmasına katkıda bulunur.
  • Makro besin öğeleri metabolizmasına katkıda bulunur.
  • Saçın korunmasına katkıda bulunur.
  • Mukozanın korunmasına katkıda bulunur.
  • Cildin korunmasına katkıda bulunur.

Ayrıca biotin, hamilelik döneminde kadınların ihtiyaç duyabileceği besinler arasındadır. Ender de olsa hamilelikte biotin eksikliği kadınlarda görülebilmektedir. Bazı folik asit takviyeleri bu sebeple hamilelere özel olarak biotin ile desteklenmektedir.

Bazı hayvan deneylerinde biotinin tip 2 diyabet açısından önemli olduğu ve kandaki glukoz seviyelerini düzenlemeye yardımcı olabileceği gözlemlenmiştir (1, 2). Ancak bu gibi deneyler henüz net bir sonuca ulaşamamıştır.

Biotin Hangi Besinlerde Bulunur?

En çok biyotin (B7 vitamini) içeren yiyecekler:

  • Yumurta sarısı
  • Organ et ürünleri (karaciğer ve böbrek gibi)
  • Yemişler (badem, yer fıstığı, pekan cevizi ve fındık)
  • Yemiş yağları
  • Soya fasulyesi ve diğer baklagiller
  • Tam tahıllar
  • Karnabahar
  • Avokado
  • Muz
  • Mantar

Isı, biotinin etkinliğini azaltabileceği için doğal biotin kaynaklarını mümkün olduğunca az işlemden geçirerek ya da çiğ bir şekilde tüketmek daha faydalı olacaktır. İçerisinde biotin olan yiyecekler dışında biotin takviyesi kullanmak, biotin alımını destekleyebilir. Gıda takviyeleri arasında bulunan biotin takviyeleri hap ve kapsül formda bulunabilmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

Biotin Eksikliği Neden Olur?

Biotin eksikliği doğuştan gelen emilim problemleri ile ya da biotin yönünden fakir gıdalar tüketmek ile ilişki olabilir. Biotin eksikliğinin ciltte ve saçlarda gözlenen çeşitli belirtileri olsa da bu konuda en güvenilir yöntem, laboratuar tetkikleri ile vitamin ölçümünün yapılması yönündedir. Biotin eksikliği belirtilerine sahip olduğunuzu düşünüyorsanız bir hekime danışarak kan tahlili yolu ile biotin seviyelerinizi takip edebilirsiniz.

Biotinin Saç ile İlişkisi Nedir?

Biotin, saç, tırnak ve cilt yapısında bol bulunan keratin proteinin yapımında kullanılır. Bu nedenle de saç için biotin her zaman önemli kabul edilmiştir. Ciddi miktarlarda biotin eksikliği sık görülmese bile biotin eksikliğine sahip kişilerde sık sık saç dökülmesi ve ciltte pul pul kırmızı döküntü oluşumu gözlemlenmiştir.

Biotin Vitamini Saç Uzatır mı?

Yapılan bazı araştırmalara göre biotinin saç uzatabileceği gözlemlenmiştir. 2015 yılında yapılan bir çalışmada, saçları incelmiş kadınlar iki gruba ayrılmış ve ilk gruba 90 gün boyunca günde iki kez biotin içeren bir oral deniz proteini takviyesi (MPS) verilmiştir ve ikinci gruba ise plasebo uygulaması yapılmıştır. Çalışmanın başında ve sonunda, kafa derisindeki etkilenen bölgelerin dijital görüntüleri çekilmiş, her katılımcının saçı yıkanmış ve dökülen saçlar sayılmıştır. Araştırmacılar, MPS alan kadınların saç dökülmesinden etkilenen bölgelerde önemli miktarda saç büyümesi gözlemlemişler ve daha az saç dökülmeleri yaşandığını belirtmişlerdir. Yine de bu gibi araştırmaların bir kesinliği olduğunu söyleyemeyiz. Saç dökülmesi ya da farklı bir saç sorununuz var ise bir hekime başvurmanız gerekir.

Not: Herhangi bir sağlık sorununuz var ise gıda takviyelerini kullanmadan önce doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.

Güncellenme Tarihi : 21.12.2021
Yayınlanma Tarihi : 10.03.2020

YÜKLENİYOR..